هپاتیت ویروسی A یا بیماری بوتکین یک بیماری عفونی حاد است که سلول های کبدی (هپاتوسیت ها) را تحت تاثیر قرار می دهد. آسیب شناسی بیشتر به اختلالات گوارشی اشاره دارد، زیرا راه مدفوع-دهانی راه اصلی انتقال باقی می ماند. این بیماری با یک دوره خوش خیم مشخص می شود، اما تحت شرایط خاص می تواند به یک تهدید کاملاً جدی برای بدن انسان تبدیل شود.
تشخیص، درمان و پیشگیری از هپاتیت A ویروسی در بیماران بزرگسال توسط متخصصین کبد و با مشارکت متخصصان عفونی، گوارش و سایر متخصصان در صورت نیاز انجام می شود.
هپاتیت A یکی از شایع ترین انواع بیماری های ویروسی است، در حالی که آسیب شناسی مرحله مزمن ندارد، همیشه به شکل حاد پیش می رود و به ندرت نیاز به درمان بستری دارد. منشا این بیماری انتروویروس های حاوی RNA هستند که انواع دیگر آنها باعث عفونت های مختلف روده می شوند.
عامل بیماری بوتکین در محیط خارجی بسیار پایدار است، با آرامش دمای منفی را تحمل می کند و تا 2 هفته در خانه قابل نگهداری است. ویروس هپاتیت A در تماس مستقیم با پرتوهای خورشید، در هنگام جوشیدن، به سرعت می میرد، اما با ورود به محیط اسیدی معده تجزیه نمی شود. چنین مقاومت یک عامل عفونی باعث گسترش گسترده بیماری در کره زمین می شود.
جهت انجام آزمایش هپاتیت در منزل کلیک کنید
هپاتیت A به چند دسته تقسیم میشود
بسته به حجم و ماهیت علائم بالینی، متخصصان دو شکل از بیماری بوتکین را تشخیص می دهند: تحت بالینی، بدون علامت و بالینی تلفظ می شود که با تظاهرات icteric، anicteric یا پاک شده مشخص می شود.
با توجه به طول مدت بیماری، دو نوع هپاتیت A متمایز می شود:
دوره ای حاد – بیش از 3 ماه طول نمی کشد.
حاد طولانی – بیش از 3 ماه طول می کشد.
بسته به شدت تصویر بالینی، طبق طبقه بندی پذیرفته شده، هپاتیت A خفیف، متوسط، شدید و همچنین برق آسا یا به عبارتی برق آسا است
علل بیماری هپاتیت A
دلیل اصلی ایجاد هپاتیت A ویروسی تماس با منبع اصلی بیماری، یعنی فرد آلوده یا با مواد آلوده است. کارشناسان سه راه اصلی انتقال ویروس را شناسایی می کنند:
مدفوع-دهانی (متداول ترین راه)، زمانی که یک عامل عفونی از طریق غذا، نوشیدنی یا تماس با وسایل خانه وارد بدن یک فرد سالم می شود.
جنسی، زمانی که انتقال بیماری در طول رابطه جنسی و سایر اشکال آمیزش جنسی از جمله رابطه جنسی دهانی اتفاق می افتد.
تزریقی (نادرترین نوع)، زمانی که بیماری با خون در طی تزریق پلاسما یا در طی سایر اقدامات پزشکی تهاجمی منتقل می شود.
حساسیت به ویروس هپاتیت A بسیار گسترده است. عواملی که وضعیت اپیدمیولوژیک ناسالم را تشدید می کنند می توانند عبارتند از:
تراکم جمعیت بالا؛
سطح بهداشتی پایین؛
کیفیت پایین آب؛
نقض قوانین ذخیره سازی، پردازش و آماده سازی ذخایر مواد غذایی، محصولات غذایی.
گروه خطر شامل افرادی است که:
سفرهای زیاد و اغلب به مناطق مختلف کشور و سایر ایالات / قاره ها.
به دلیل فعالیت های حرفه ای خود، آنها اغلب با مواد زائد انسانی و مایعات بیولوژیکی (پزشکان، دستیاران آزمایشگاه، پرستاران، پرستاران و غیره) در تماس هستند.
استفاده از الکل و مواد مخدر؛
انجام روابط همجنسگرایانه؛
محل سکونت دائمی ندارند؛
در مناطقی با سطح پایین توسعه زیرساخت ها و وضعیت اپیدمیولوژیک نامطلوب زندگی می کنند.
هپاتیت A با فصلی بودن به خوبی مشخص می شود: بیشترین تعداد موارد شناسایی شده در ماه های تابستان و پاییز رخ می دهد. اغلب، شیوع بیماری در مناطق جنوبی با آب و هوای گرم و مرطوب مشاهده می شود.
علائم هپاتیت A
بیماری بوتکین به طور سیستماتیک و تدریجی ایجاد می شود. دوره کمون از 7 روز تا 1.5 ماه طول می کشد.
در یک دوره معمول بیماری، عفونت از سه مرحله عبور می کند. مرحله اول، مرحله پریکتریک، از 2 تا 15 روز طول می کشد. بسته به علائم، می تواند با چندین سندرم مشخص شود.
نوع آنفولانزا مانند سیر بیماری در بیماران بالغ با موارد زیر همراه است:
افزایش شدید دما تا 38 درجه و بالاتر؛
سرفه دردناک و خشک؛
آبریزش بینی؛
سردرد، درد مفاصل و عضلات؛
احساس ضعف، ضعف، خستگی
بیماران سیگاری با این شکل از آسیب شناسی اغلب به کاهش شدید میل به نیکوتین اشاره می کنند.
علائم هپاتیت A در مردان و زنان مبتلا به سندرم سوء هاضمه عبارتند از:
درد شکم؛
سنگینی و ناراحتی در هیپوکندری سمت راست؛
حالت تهوع، گاهی اوقات استفراغ؛
نفخ شکم؛
از دست دادن اشتها؛
اختلالات مدفوع
علائم شکل آستنوزیتیو پاتولوژی عبارتند از:
ضعف رو به رشد؛
سردرد دردناک بدون محلی سازی واضح؛
افزایش تحریک پذیری؛
خواب آلودگی؛
سرگیجه
با این نوع بیماری، دمای کلی بدن تقریباً افزایش نمی یابد یا به مقادیر زیر تب می رسد.
کارشناسان همچنین به اصطلاح سندرم مختلط را تشخیص می دهند، زمانی که یک بیمار علائم هپاتیت ویروسی A را به طور همزمان از چندین نوع مرحله پریکتریک دارد.
برخی از بیماران در این مرحله از توسعه آسیب شناسی نیز خونریزی بینی، تیره شدن ادرار، روشن شدن مدفوع و کاهش ضربان قلب را تجربه می کنند. در مطالعه اندام های شکمی، می توانید افزایش قابل توجهی در کبد و میزان کمی از بزرگ شدن طحال را مشاهده کنید.
مرحله بعدی دوره ایکتریک است. از 5-7 روز تا دو هفته طول می کشد. به عنوان یک قاعده، در این مرحله، وضعیت عمومی بیمار بهبود می یابد، علائم ناخوشایند هپاتیت A فروکش می کند. به میدان بیایید:
زرد شدن پوست؛
ظاهر زردی در غشاهای مخاطی دهان، بینی و صلبیه چشم؛
خارش شدید پوست؛
ادرار تیره و غلیظ؛
مدفوع سبک
ضعف، خوابآلودگی، از دست دادن اشتها و سایر نشانههای اختلال آستنو نباتی ممکن است باقی بماند. در برخی از بیماران، درد مفاصل و عضله افزایش می یابد، برخی دیگر از تورم اندام تحتانی شکایت دارند، و برخی دیگر متوجه کاهش فشار خون می شوند.
با یک دوره مطلوب، علائم در آینده کاهش می یابد، وضعیت بیمار تثبیت می شود، رنگ پوست، صلبیه چشم و غشاهای مخاطی اوروفارنکس عادی می شود و مرحله بهبودی آغاز می شود.
با یک دوره غیر معمول آسیب شناسی، علائم بالینی کلاسیک بیماری ممکن است به طور کلی وجود نداشته باشد یا خفیف باشد. نادرترین نوع آتیپیک هپاتیت A شکل برق آسا (فولمینانت) است که با ایجاد نارسایی حاد کبد مشخص می شود. این شرایط با موارد زیر همراه است:
کاهش شدید کبد؛
بوی ناخوشایند “کبد” از دهان؛
استفراغ مکرر؛
اختلال در هماهنگی، شنوایی، بینایی؛
1 نظر در “هپاتیت A چیست درمان و تشخیص”
ممنون از مقاله خوبتون